routekaart-dijkenburg_2016_web

Home / De leukste Dagje Uit tips / Wandelen in de Bollenstreek / Wandelroutes in de Bollenstreek / Wandelroute Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout

 

Het is heerlijk wandelen over het landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Geniet van de rust en de natuur, maar ook van het historische decor. Het landhuis is in de Tweede Wereldoorlog gesloopt, maar statige lanen, een spiegelvijver en een uitzichtheuvel ademen nog altijd de grandeur van weleer. Deze route loopt door Nationaal Park Hollandse Duinen.

routekaart-dijkenburg_2016_web

Wandel vanaf de parkeerplaats naar het koetshuis en ga op het wandelpad rechtsaf. Volg de grote palen met de witte kop en het symbool van een landhuis.

1. Oud landgoed

Nieuw Leeuwenhorst ligt op een plek met een lange geschiedenis. In 1261 werd hier, op een strandwal tussen Noordwijk en Noordwijkerhout, een nonnenklooster gesticht. Deze abdij Leeuwenhorst werd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog verwoest, maar de naam Leeuwenhorst leeft nog altijd voort. Op en rond het kloosterterrein verschenen vanaf de 17de eeuw talrijke buitenplaatsen.

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst is van latere datum: tussen 1880 en 1882 liet de familie Gevers op een bestaand landgoed een nieuw buitenhuis bouwen, Huize Leeuwenhorst. Helaas konden ze er niet lang van genieten, want in 1943 sloopten de Duitsers het huis om plaats te maken voor een tankgracht. Ook kapten ze veel bomen om een vrij schootsveld te krijgen. Alleen het koetshuis bij de toegang tot het landgoed mocht blijven staan. Paardenhoofden op de gevel herinneren aan de vroegere functie.

2. Oase voor vogels

Gluur bij de kijkmuur even door de gaten. Het landhuis stond op de plek van wat nu een grote, beschutte vijver is. In de winter verzamelen zich hier smienten, wintertalingen, krakeenden en zaagbekken, maar ook de aalscholver, grote zilverreiger en dorstige damherten laten zich regelmatig zien. Toen het Zuid-Hollands Landschap het landgoed in 1953 in beheer kreeg, werd besloten een deel van de schade te herstellen. Zo kwam er op het kale deel van het landgoed een nieuw bos, met daartussen weiden. Maar de tankgracht werd niet gedempt, zoals in de omliggende bollenvelden al was gebeurd. In plaats daarvan werd het kaarsrechte kanaal vergroot tot de huidige vogelvijver.

3. Bunkers

Ook de bunkers op het landgoed maakten deel uit van de Duitse verdedigingslinie. Nu bieden de – soms goed verstopte – bunkers een veilige slaapplek voor overwinterende vleermuizen. In de zomer overnachten de vleermuizen ook in de holle bomen langs de lanen, waar als extra onderdak soms een vleermuiskast is opgehangen.

4. Koepelberg

Dit gedeelte van het landgoed heeft in de oorlog zichtbaar minder schade opgelopen. Slingerpaden, statige lanen en doorkijkjes herinneren aan de romantische flaneertuin van weleer. Blikvanger is de Koepelberg, waarop ooit een theekoepeltje stond. Eind 18de eeuw behoorde dit deel van het landgoed bij het landhuis Dijckenburgh, dat aan het andere einde van de langgerekte vijver opdoemt. Een informatiebord op de top van de heuvel vertelt wat er nog meer te zien is.

5. Spiegelvijver

De spiegelvijver doet nog steeds wat de naam belooft: de glorie van landhuis Dijckenburgh weerspiegelen in het water. Rodondendrons, varens, gazons én bankjes maken dit een prachtig plekje om even van de stilte te genieten. Met wat geluk laat zelfs de ijsvogel zich zien, hoewel dat vaak niet meer is dan een felblauwe flits over het water. Hij verraadt zich vaak eerder door zijn geluid: een ijl en hoog tsie tsie.

6. Dijckenburgh

Aan het Westeinde lagen destijds verschillende buitenplaatsen. Dijckenburgh was in de 18de eeuw een ‘eerlijke’ buiten, dat wil zeggen een buitenplaats met een boerenbedrijf dat ook geld moest opleveren. Pas na 1794 kreeg de overtuin van het landhuis het huidige aanzien van een romantisch Engels landschapspark. Overigens: het oorspronkelijke huis brandde in 1925 af bij de aanleg van centrale verwarming. Het huidige huis Dijk en Burg is het resultaat van herbouw.

7. Boomgaard

In het huis (1878) naast de boomgaard met historische fruitrassen woonde de tuinman/opzichter van Landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Van de 18de tot ver in de 20ste eeuw lag rond het huis een moestuin. De vormen zijn nog altijd te herkennen. Op het veldje achter de boomgaard mogen Kampeerbeschermers hun tent opzetten (april t/m oktober, bel voor informatie 010 272 22 22).

8. Statige lanen

De lanen met eiken en beuken staan al op de oudste kaarten van het landgoed. Nog ouder zijn de walletjes rechts van het pad: het zijn restanten van middeleeuwse akkertjes die zijn afgegraven om dichter bij het grondwater te komen. Laanbomen die niet meer levensvatbaar zijn, worden geleidelijk vervangen door jongere exemplaren. Zo blijft het fraaie plaatje intact.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan op de parkeerplaats Nieuw Leeuwenhorst. Gebruik Gooweg 36 in Noordwijkerhout voor de navigatie.

Horeca in de buurt

Naast Landgoed Nieuw Leeuwenhorst vind je NH Hotel Leeuwenhorst. Hier kun je genieten van een hapje en een drankje.

Afstand

1,5 km – Deze wandeling is ook goed te doen met kinderen vanwege de korte afstand.

Openbaar vervoer

Bereikbaar met buslijn 90 van Arriva vanaf station Den Haag CS, uitstappen bij bushalte Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout

Locatie

Gooweg 36, Noordwijkerhout

 
Share this page