Museum De Zwarte Tulp in Lisse
 

Wil je alles weten over de bloembollenteelt en genieten van kunst met bolbloemen? Breng dan een bezoek aan Museum De Zwarte Tulp in het centrum van Lisse

Museum de Zwarte Tulp

Het, in 2015 volledig gemoderniseerde, museum vertelt het verhaal over de bloembollenteelt, de bollenexport en over het proces van vermeerderen en veredelen van bollen. Uiteraard leer je ook alles over belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de tulp en andere bolgewassen zoals de komst van de tulp naar Europa en Nederland, de tulpomanie -tulpengekte- in de 17de eeuw, de hyacintenspeculatie in de 18de eeuw en natuurlijk het verhaal van de zwarte tulp.

Museum De Zwarte Tulp is gevestigd in een monument in Dorpshart Lisse dat ooit als bollenschuur dienst deed. Onderdeel van het museum zijn de indrukwekkende vroeg 20ste-eeuwse directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van herwaarden BV – de Comparitie genaamd.

In de museumtuin bloeit in het seizoen uiteraard een variatie aan bolgewassen.

Er is een museumwinkel aanwezig. VVV Lisse is ook gevestigd in Museum De Zwarte Tulp waar je terecht kunt voor fietsroutes en informatie over Lisse en omgeving.

Tijdelijke tentoonstelling: Tulpenvazen van Henriëtte en Roman Reisinger 15 juli tot en met 11 december 2022

Museum de Zwarte Tulp toont als eerste museum in Nederland de vijf monumentale schilderijen die Henriëtte en Roman Reisinger (beiden 1970) tussen 2017 en 2022 maakten van bloemboeketten in vazen van Royal Delft, op ware grootte geschilderd.

Ook alle vijf de vazen van Royal Delft worden tentoongesteld. Een ervan, de befaamde tulpenpiramide, heeft het museum onlangs in eigendom verworven dankzij een gift van Het Gilde van de Zwarte Tulp.
Ieder bezoeker van de tentoonstelling krijgt een boekje over het werk van Henriëtte en Roman Reisinger. De tentoonstelling is onderdeel van een bezoek aan Museum de Zwarte Tulp. De Museumkaart is geldig. 

Openingstijden Museum De Zwarte Tulp

Museum de Zwarte tulp is van dinsdag t/m zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op maandagen is het museum gesloten

Verder is het museum gesloten op 1e Paasdag, Koningsdag, 1e Pinksterdag, Start Feestweek Lisse, Harddraverij Lisse, 5 december, 1e Kerstdag, Oudjaar en Nieuwjaarsdag.

Toegangsprijzen

  • Volwassenen: € 8,00
  • Jongeren 15 t/m 18 jaar: € 3,50
  • Kinderen tot 14 jaar: gratis
  • Studenten, Scholieren en begeleiders: € 3,50
  • Museumkaart, ICOM kaart: gratis
  • De Museumkaart is niet verkrijgbaar in Museum De Zwarte Tulp.
  • Rondleidingen worden gegeven in het Frans, Engels, Italiaans, Duits en Nederlands. Rondleidingen dienen van tevoren te worden geboekt. Neem contact met ons op via tel. 0252-417900 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl
  • Groepsbezoeken buiten openingstijden, al dan niet met rondleiding, kunnen van tevoren worden aangevraagd. Tel. 0252-417900 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl

Adresgegevens

De ingang van het museum ligt aan de Heereweg 219, ook wel ‘Het Vierkant’ genoemd. Het museum is goed toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Er is volop gratis parkeermogelijkheid in de directe omgeving van het museum.

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page